Linn Maria
Om mig
Det finns stunder i en människas liv som för evigt kommer att definiera henne. Ögonblick som är avgörande i ordets rätta bemärkelse. Skeenden som byter riktning, förändrar allt och i en mening tar död på det som varit och skapar något helt nytt. Det är de ögonblicken jag helst skriver om. Det är också de ögonblicken i andra människors liv och vad de sedan inneburit som intresserar och berör mig allra mest.

Jag heter Linn Maria Wågberg och arbetar i huvudsak med min röst, min penna och mitt piano. Gemensamt för mina uppdrag är att de alla handlar om text, musik, utveckling och kommunikation och rent konkret betyder det att jag är sångerska, författare, kompositör och voice talent.
Dessutom är jag handledare i sorg- och krisbearbetning och håller kurser och föreläser i ämnet.
Allra helst kombinerar jag mina föreläsningar med musik och sång.

Musik har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag sjöng ABBA redan på mitt dop och gick i musikklass under skoltiden. Efter skolan väntade en europop-karriär i Sonic Dream Collective med listettor, världsturnéer och därefter gav jag ut två soloalbum. Det var mina barns födelse som inspirerade till ett helt nytt sätt att skriva och sjunga på. Musiken jag skrev till barnen hade ett tydligt kärleksbudskap med en andlig underton och hittade hem hos massor av andra nyblivna föräldrar. Aldrig kunde jag drömma om det gensvar sångerna fick. "Himlen måste sakna en ängel" från albumet Underbarn har flera år i rad varit Sveriges mest använda dopvisa tätt följd av ”Prins Noel”, ”Underbarn” och ”Lilla Stjärna Där” från samma skiva.
När musiken letat sig in i kyrkans värld fick jag så småningom i uppdrag att specialskriva ny bruksmusik till Svenska Kyrkan. Vid två tillfällen haft den stora äran att motta Anders Frostensson-stipendiet, vilket jag är mycket stolt och glad över.

Jag har alltid haft ett starkt behov av att uttrycka mina tankar och känslor. Det är ett sätt att bearbeta upplevelser men också ett sätt att känna sig mindre ensam som människa. Tidigare har mitt uttryckssätt främst varit sång och musik, men även där har textförfattandet varit helt avgörande och centralt för mig. Orden är mitt budskap, musiken har varit min budbärare. Tills nu.

2015 var min son Leo med om en fruktansvärd olycka på ett konfirmationsläger i Åre. Han drabbades av hjärtstillestånd efter att ha hamnat i iskallt vatten. Det tog över två timmar innan han hittades och då var han kliniskt död. Efter sex timmars hjärtstillestånd kunde man återigen få hjärtat att slå och det är inget mindre än ett mirakel.

Jag visste tidigt att olyckan och vår tuffa resa efteråt var något jag behövde berätta och uttrycka. För att dela, förmedla hopp och sprida budskapet om att aldrig ge upp. När Norstedts hörde av sig och ville ge ut min bok hisnade jag vid tanken att få verka även som författare. Om den saken har dock min yngste son, Noel, sagt att man faktiskt måste ge ut två böcker innan man kan kalla sig författare, ”än så länge är du bara en mamma som skrivit en bok.”

Boken, har samma titel som dopsången jag skrev till Leo. ”Himlen måste sakna en ängel” kommer ut på Norstedts förlag i april 2018.

Min högsta önskan är att med min musik och mina texter beröra den som lyssnar och läser. Idag vet jag att man bara behöver våga vara precis den man är och berätta som det är för att nå fram. Mitt varmaste tack till alla er som läser det jag skriver, lyssnar på min musik eller på annat sätt visar er uppskattning för mitt arbete.